入驻
搜索

食在梧州

田螺:
醒醒:系大中路宏发对面啊...不过D味越来就越唔得..
四方街口:水煮螺,入味,汤清
在较场对面:第一间"老伯":水煮螺,冇知係咪生意冇好,佢啲螺冇鲜.第二间"桃桃",水煮螺,好食过"老伯",因为味浓好多过"老伯",相对嚟讲好食过老伯,但係就係冇够香,估计香料配方少咗啲乜嘢
阿君田螺:妇幼对面有一间,听讲步埠路又有一间
肥佬田螺:潘塘欢欣隔离。阿度对面有海螺卖。
一中田螺:蝶山派出所对面
粉:
文化路有2间:北山脚啊度..5福龟灵膏旁边和兴记...同埋口头第一档弛粤..
超记:乜粉都有,喺河东埠民路有间分店,鸡瓜山路口、中药厂附近又有一间,
柳州螺丝粉:一中高中部楼梯路口,二中正门对面条巷仔,三中旁边
骨汤粉:南华里,8毫纸一两,就係汤浓,味道冇太多味清,可以食下
益轩:分店多..阜民路桂香苑旁又有1间..原中山商场对面都有1间.新兴菜市对面,劳动局后尾有1间
同一条路相反一个方向,有间桂林米粉,做得比较正宗,就係粉冇係几好,建议换一间河粉加工场进货.
珍威肠粉:中医院对面,大钟楼落少少.仲有一间又系珍威系二中侧门对面,
听有豆友讲,南丰酒店肠粉都几好食
谭谦记:步行街,挨龙门酒店啊边

邦记:云吞面嘅,河东喺超记隔离,河西喺妇幼对面有一间
甜酸粉:鸳江大桥收费站办公楼,珠山洞口
赵记:担子粉,我未听过,但有豆友讲好好食,听讲系新兴里边
大东上路石鼓路口:大酒店旁边入石鼓路与大东上路交叉处有间肠粉店
老友粉:南堤路长生里胜意老友粉
牛记粉店:财政局对面

糖水:
西江甜品:埠民路10路车站,各种糖水都有
五福龟苓膏:东信大楼旁边,大中楼对面,
双钱牌龟苓膏旗舰店:鸳江丽满港三宝店(鸳江丽港广场);旗舰店(白云对面);自选超市(铅笔厂旁);即食外卖窗口(两广三路车总站旁)
豆浆:白云山脚冰泉豆浆
番薯糖水:国泰对面,中医院旁边巷仔。
生地绿豆、淮山薏米:新兴菜市外,门口停车最多阿度
香芋沙:大中路宁波汤圆
大东上路石鼓路口:大酒店旁边入石鼓路与大东上路交叉处,正正肠粉店对面。

牛杂
红楼粮店旁边巷仔,净係下午先至有,周六日都冇嘅,
公厕牛杂:中山商场旁边..肥婆牛杂啦..
美味:呃..3中博物馆对面..
潘塘兴龙网吧旁边..
步埠路经济干校旁边
河东人民医院正门对面

烧烤
潘塘:个个都知,仲有生豪添。
烤青口:南中菜市里边
步埠路经济干校旁边:鸡屎忽
一中雕塑附近
三云酒家隔离条路:有个茄汁烧烤
马王街(这个名是绝对正确的)
煲仔饭
十四中旁边,德益,不过宜家做得冇够好食啊嘞
蚂蝗街,
龙仔记,最方便嘅,不过就有啲贵,
中医院旁边条巷,国泰对面。

点心
龙须糖,有时喺北山脚,有时喺中山商场外面,有时喺中山路车站阿度,有时又喺东正路,11中后尾阿度。
龙蚤,同上
糯米鸡,宜家冇店仔做,不过金湾酒家早茶做得卖,去迟就冇嘞,
糯米糍\竹叶糍,下关菜市有个啊婆推车仔出嚟卖,冇知佢死咗未。有豆友话:以前五坊路小学旁边条路仔,最出名嘅系北街糯米糍,又系阿婆卖嘅

艇仔粥:枫情网吧对面,三云酒家隔离条路入去,系以前三云对面搬过去嘅,听讲南华里又有得卖,冇知有食冇。
旺五:新兴二路,依家在建那个交通局办证大楼对面

汤圆
健记:国泰后尾,大东上路,靠印刷厂有间
大中路:宁波汤圆

其他
炒粉利、粉丝煲:国泰后尾,健记旁边
炒粉虫:我喺西环路,未到顶嘅路口啊呀度有间做炒粉嘅,食过,味道冇错.
牛肉丸:一中旁边,店内设有大头贴折照嘅。
罗汉斋:国泰对面,中医院旁边条巷。
八仙粽:11中后门
钵仔膏:国泰正门走上中国银行方向嘅阿只侧门旁边间店(冇识点讲先至明)
腊味糯米饭:怡景菜市后门入下三云路口。下午先至有得卖。
酸野:
北山脚或者上北山阿条路;东信门口;埠民路中医院旁边或者门口。以前有一间系二奶巷口(五坊路第二个路口),我读初中时都仲有,冇知
几时冇做左。
花茶:心花放(95楼讲嘅阿间),大东酒店斜对面、重庆火锅城楼下。
香芋局骨:奇味馆,南中菜市口,电影院斜对面只路口行落去少少。
潘塘肥婆档

顶~~~~~~

虽然我都知`~~

...........看不懂........

原帖由 shun 于 2007-12-3 11:45 发表
...........看不懂........

正常中事................

哈哈~~~

我识睇喔~~~~

原帖由 亡国老总 于 2007-12-3 11:49 发表
哈哈~~~

我识睇喔~~~~

:1shocked1 :1shocked1 自己友少癈話....:lol1

:sad1 :sad1 图片图片!

帮顶帖仲某好啊~~~

废话有时都几有用噶~~`

原帖由 vivian 于 2007-12-3 11:53 发表
:sad1 :sad1 图片图片!

來梧州...我全部帶你去吃............

:loveliness1 真滴咩?...真滴去的啵?

原帖由 vivian 于 2007-12-3 11:54 发表
:loveliness1 真滴咩?...真滴去的啵?

住宿自己搞踮............吃玩..我包

一天............哈哈

:huffy1 :huffy1 才一天...!!!!

哈哈~~~

法老太衰了~~~~

顶~
食粉
去最多即系超记

原帖由 vivian 于 2007-12-3 11:55 发表
:huffy1 :huffy1 才一天...!!!!

一天吃到你死去.............:lol1